Kuroń wziął czerstwy chleb i wyczarował genialną sałatkę. To ekspresowa włoska panzanella
Popularny kucharz Jasiek Kuroń podzielił się w mediach społecznościowych przepisem na panzanellę. To prosta włoska sałatka, w której ważnym składnikiem są grzanki. Najlepiej przyrządzić je z lekko czerstwego już chleba. Jeden z fanów Kuronia w komentarzu nie krył zachwytu: „Kocham taką kuchnię, krótko, szybko, i oczywiście bez wydawania fortuny na produkty”. My się z tą opinią w stu procentach zgadzamy, bo panzanella w wersji Jaśka Kuronia to danie mistrzowskie.
Jak zrobić panzanellę?
„Rozpoczęliśmy rok szkolny, ale pogoda nadal upalna i słoneczna, zatem mam dla Was szybką i przepyszną propozycję! Panzanella to sałatka, w której główną rolę grają dojrzałe, soczyste i słodkawe pomidory a uzupełniają ją grzanki z wczorajszego chleba (ten na zakwasie sprawdzi się idealnie)”– zachwala przepis Jasiek Kuroń. Sekretem jego sałatki są pomidory, które teraz w Polsce są najlepsze: to działkowe malinówki lub bawole serca. Takie pomidory bez problemu dostaniesz na lokalnych bazarkach i ryneczkach.
Przygotowanie sałatki trwa bardzo szybko, szczególnie jeśli równolegle będziesz szykować grzanki oraz grillowane brzoskwinie.
Przepis: Sałatka panzanella
Słynna włoska sałatka według przepisu Jaśka Kuronia.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży pomidor malinowy lub bawole serce
- 1 ogórek gruntowy
- 1 gruba kromka wczorajszego pieczywa
- 1 mała czerwona cebula
- 1 duża dojrzała brzoskwinia
- 1/2 szklanki liści bazylii
na dressing:
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka musztardy dijon lub sarepskiej
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
do podania:
- burrata lub mozzarella
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPomidora i ogórka pokrój. Chleb pokrój w kostkę i usmaż na złoto. Cebulę pokrój w piórka. Brzoskwinię pokrój w plastry i ugrilluj na patelni (z obu stron). Wymieszaj wszystkie składniki na dressing.
- Robienie sałatkiW misce wymieszaj składniki na sałatkę, dodaj dressing. Odstaw do lodówki na 10 minut. Podawaj z serem burrata lub mozzarella.
Jak podawać sałatkę panzanella?
Panzanellę można jeść ot tak, bez żadnych specjalnych dodatków, ale warto skorzystać z podpowiedzi Jaśka Kuronia i położyć na gotowej sałatce kulę burraty. Po przecięciu skórki sera wypływa w niej przepyszna śmietanka z kawałkami serka i miesza się z sałatką. Wygląda to pięknie i smakuje wybornie. Taka sałatka wystarczy za cały posiłek. Zdrowy i lekki! Jasiek Kuroń daje też inną opcję: zamiast burraty można wykorzystać także ser mozzarella.
„Zresztą zobaczcie sami i zróbcie ją koniecznie, bo to propozycja do zakochania! Co tu dużo mówić: smacznego!” – mówi Jasiek Kuroń.